Tantuni Mersin’e has bir dürüm çeşididir. Araplardan gelme olduğu genel bir kanıdır.
Rivayete göre aslen fakir yemeği olan tantuni ucuz olması için bolca akciğer ile karıştırılmış et ve yağdan yapılırdı. Bugün tüketilen tantuni ise iki çeşit etle yapılır. Sadece et içeren dürüme biftek, hem et hem de kuyruk yağı içeren dürüme ise tantuni denir. Bu fark özellikle tantunicilerde öğün ısmarlarken önem kazanmaktadır.Bugun tantuninin en iyi yapıldığı yerlerden biriside Mersindir.Mersinde bu işin hakkını veren çok iyi firmalar var ilerleyen günlerdeki yazılarımızda bunlardanda bahsedeceğiz..
Tantuni Hazırlanışı;
Çok küçük kuşbaşı doğranmış et haşlanır. Sac kızdırılarak yağ ve toz biber eklenir. Önceden haşlanmış et bu yağda çevrilir. Pişirme sırasında saca arada bir su eklenir. Amaç, hem sacın ısısını kontrol etmek, hem de tantuninin sarılacağı ekmeği yumuşatmak için buhar sağlamaktır.
Pişen et sumaklı ve maydonozlu soğan piyazı, domates ve çeşitli baharatlar ile ekmek arası ya da dürüm yapılır. Genelde kullanılan çeşitler somun, açık ekmek ve lavaştır. Limon ve acı biber turşusu ile servis edilir.
Tantuni ustadan ustaya çok değişiklik gösterir. Tantuniye eklenen baharatlar ve otlar, malzemenin dürüm ya da somun içindeki katmanlaması, buhar ve yağ oranı, pişme süresi, saca toz biber yanında katılan diğer malzemeler bu değişikliklerden sadece birkaçıdır
Alıntıdır, kaynağı bilinmemektedir, kaynak bildirilirse yazılacaktır...
Alttaki yazı; http://deryaca.blogspot.com/2006_04_01_archive.html adresinden alınmıştır
TANTUNİ TARİFİ
Malzemeler:
yaklaşık 400 gr biftek eti (kıymada olur)
2 adet soğan
2 adet domates
maydanoz
tuz, sumak
limon
her bir kişi için yarım somun ekmek ya da lavaş ekmek(ekmek yapan bazı fırınlardan temin edebilirsiniz)
Hazırlanması:
Biftek etini kıymadan biraz daha büyük olacak şekilde doğrayın. Teflon bir tavaya ya da varsa sac'a alın ve etler suyunu salıp çekene kadar pişirin. Sonra biraz sıvıyağ ekleyip kavurun. en son tuz ekleyin.
soğanları yarım ay şeklinde ince ince doğrayın ve 1 tatlı kaşığı sumak ile elinizle iyice özleşene kadar ovalayın. Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. Maydanozu ince şekilde doğrayın. hangi ekmek türünde yapmak istiyorsanız (lavaş ya da somun) ekmeğin arasını etin üzerine hafifçe bastırın böylece ekmeğinize etin suyunun lezzeti geçmiş olacaktır. Sonra kıymadan bir ya da iki yemek kaşığı ekmeğin arasına yayın.üzerine soğan ve domateslerden koyun. Maydanoz ve birazda limon sıkıp ekmeğinizin arasını kapatın(ekmeğiniz lavaş ise rolu şeklinde sarın). Yanında ayran ya da şalgam ile servis edin.